Binnenwerk is in 2016 begonnen als een project van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Rijk wil een inclusieve werkgever zijn, wat betekent dat mensen met een arbeidsbeperking nadrukkelijk welkom zijn. Het creëren van duurzame banen voor deze doelgroep beviel zo goed, dat Binnenwerk inmiddels een organisatieonderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR) is. Met diverse functies als toetsenbordreiniger, autowasser of medewerker bos- en natuurbeheer, wordt er voor ieders kunnen een mooie werkplek gevonden. Voor bos- en natuurbeheer werkt Binnenwerk nauw samen met Staatsbosbeheer. Midden in de natuur in Afferden vertellen werkbegeleider Nico en medewerker Thijs over hun werkzaamheden in het groen.

Staatsbosbeheer

Weinig verloop

Staatsbosbeheer wil haar maatschappelijke rol vergroten en heeft zich daarom ten doel gesteld om in 2022 met 500 medewerkers van binnenwerk aan de slag te zijn. De eerste stappen zijn enige tijd geleden al gezet, onder andere op locatie Afferden waar Nico een groep van acht personen begeleidt. “Teams en werkbegeleiders zijn in dienst van Binnenwerk en worden tewerkgesteld bij Staatsbosbeheer. Dat betekent dat Staatsbosbeheer faciliteert in werkzaamheden, standplaats, gereedschappen en materiaal. Voor ons voelt het dus alsof we bij Staatsbosbeheer in dienst zijn.” Nico is vanaf het voorjaar van 2020 aan de slag. “Ik heb jarenlang mijn eigen dagbesteding gerund en werkte van daaruit veel samen met zorgvragers zoals Staatsbosbeheer. Toen ik hoorde van het nieuwe team Binnenwerk met standplaats Afferden, begon het te kriebelen. Door de combinatie van natuur en begeleiding, besloot ik de overstap te wagen. En hoewel deze keuze ontzettend goed heeft uitgepakt en ik er nog elke dag blij mee ben, was het wel moeilijk om mijn eigen bedrijf los te laten.”

Selectieprocedure

Om zijn team samen te stellen werkte Nico samen met Cindy Vernes, accountmanager bij WerkgeversServicepunt Noord-Limburg. “Bij Binnenwerk komen alle medewerkers uit het doelgroepregister. Cindy is voor ons de linking pin naar verschillende organisaties zoals het UWV, gemeenten en sociale werkvoorzieningsbedrijven. Het is heel prettig dat je dan met één contactpersoon werkt. Cindy is op de hoogte van de plaatsingsmogelijkheden en afspraken en weet dus precies welke kandidaat er past in het team. Bij een plaatsing kijken we vooral naar motivatie en teamwork. Werkervaring in de sector vinden we minder belangrijk.”

"Mijn jongens zijn inzetbaar voor reguliere werkzaamheden zoals maai-, zaag- en rasterwerk.”

Werkzaamheden

Nico, Thijs en hun collega’s voeren werkzaamheden uit op aansturing van boswachters. Een van hen is Jan van de Ligt. “Ik signaleer welke werkzaamheden er plaats moeten vinden in het bos. Ik stel prioriteiten en geef aan Nico door wat er op korte termijn moet gebeuren en voor welke werkzaamheden langer de tijd kan worden genomen. Zo wordt het juiste werktempo bepaald. Als er vragen zijn of de situatie uitleg behoeft, komt Nico met zijn team op locatie. Tijdens een zogenaamd werkbezoek nemen we bijvoorbeeld benodigde materialen door of leggen we uit waarom werkzaamheden moeten plaatsvinden. Hierdoor zijn de jongens beter voorbereid als ze aan de slag gaan.” Na bijna een jaar van samen werken kent Jan de kwaliteiten van de medewerkers goed. “Thijs is bijvoorbeeld zeer gemotiveerd, leergierig en ontzettend secuur in zijn werkzaamheden. Tegenwoordig bel ik vaak met Nico als ik extra ondersteuning nodig heb bij onze werkzaamheden in het bos. De jongens kunnen ons team prima helpen bij de dagelijkse bezigheden!” “Het is fijn om te zien dat ook de boswachters openstaan voor ons team”, aldus Nico. “De wisselwerking die zo onderling ontstaat is ontzettend waardevol.”

De natuur als medicijn

Sinds Thijs voor Staatsbosbeheer aan de slag is, ervaart hij hoe belangrijk rust voor hem is. “Doordat ik lekker buiten bezig ben kan ik ontsnappen aan de drukte in mijn hoofd. Het werk is zo leuk dat ik soms niet eens pauze wil houden. Dat doe ik natuurlijk wel, want afgelopen tijd heb ik gemerkt hoe belangrijk ritme en regelmaat is. Ik kom met een voldaan gevoel thuis van mijn werk omdat ik nu een nuttige positie in de maatschappij heb. Als wandelaars aangeven dat we goed werk doen of dat de routes er zo mooi bijliggen, dan ben ik ontzettend trots. Ik ben ervan overtuigd dat in de natuur zijn voor mij het beste medicijn is.” Het werken voor Staatsbosbeheer heeft Thijs nog veel meer opgeleverd. “Ik ben sterker geworden als persoon en heb leren omgaan met feedback en de mensen om me heen. Ook heb ik angsten overwonnen en ben ik gestopt met roken, ik vind namelijk dat ik een voorbeeldfunctie heb als ik in de natuur werk.”

Nico vult aan: “Het is zelfs zo dat Thijs nu anderen stimuleert hun angsten te overwinnen en in zijn vrije tijd informatie opzoekt over planten, insecten of machines. De opgedane kennis deelt hij vervolgens met zijn collega’s. Mede door zijn leergierigheid en enthousiasme heeft hij een vast contract binnengesleept én mag hij in september starten met de Beroeps Begeleidende leerweg ‘Bos- en natuurbeheer’. Ook krijgt Thijs vanuit Binnenwerk de mogelijkheid om zijn aanhangerrijbewijs te halen. “Dat heb ik helemaal zelf verdiend door mijn positieve ontwikkeling. Ik mag mezelf een schouderklopje geven, want het gaat eindelijk de goede kant uit met mij. Ik begin weer te leven!”

Een vast contract én bezig met de opleiding Beroeps Begeleidende leerweg ‘Bos- en natuurbeheer’.
Nico
Werkbegeleider Staatsbosbeheer