Thei Driessen is 38 jaar en van oorsprong kok. Met veel plezier voerde hij zijn werk zo’n vijftien jaar uit. Maar toen hij en zijn vrouw kinderen kregen bleek een papa én mama in de horeca toch niet zo handig qua rooster. “In het belang van ons gezin moest een van ons van baan veranderen en in goed overleg hebben we besloten dat ik dat zou worden. Ik ging aan de slag in de groenteteelt om toch een beetje de aansluiting met voeding te houden en vond mijn werk hartstikke leuk.” Dat er vijf jaar later iets totaal anders op Thei zijn pad kwam, had hij nooit gedacht.

HOFMANS

Ik, de techniek in?

“Op een feestje van gezamenlijke vrienden liep ik Pedro Hofmans tegen het lijf. We raakten aan de praat en hij vertelde me enthousiast over zijn bedrijf en de werkzaamheden. Toen Pedro mijn interesse opmerkte gaf hij aan dat hij nog medewerkers zocht. Was een baan als verspaner niets voor mij? Nooit heb ik ook maar een seconde gedacht over werken in de techniek; ik had tot dat moment zelfs nog nooit een schuifmaat vastgehad! Maar mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Het vakmanschap, de prettige werksfeer, de opleidingsmogelijkheden, de kans op doorgroei… Het sprak met allemaal zo aan dat ik direct bij Hofmans aan de slag wilde!”

 

 

"Ik had nog nooit een schuifmaat vastgehad, maar alles in de techniek sprak me aan!"

Meeloopdagen en techniektest

Hofmans is partnerbedrijf van het OntdekTech project, waarbij werkgevers zij-instromers via een maatwerktraject de kans geven om de techniek in te gaan. Thei kon aansluiten bij dit project en doorliep verschillende fases om te achterhalen of het werken bij Hofmans écht bij hem paste. “Na twee meeloopdagen was ik eigenlijk al verkocht. Ik werd ontzettend hartelijk ontvangen, hoorde er meteen al bij en de collega’s hadden alle tijd om dit ‘groentje’ uitleg te geven.

 

 

Om te achterhalen of ik ook daadwerkelijk affiniteit had met techniek, deed ik mee aan de techniektest van OntdekTech. Toen Pedro de bovengemiddelde uitslag hiervan onder ogen kreeg, bood hij me meteen een basiscursus verspanen aan. Ik heb mijn baan opgezegd, nog twee maanden uitgewerkt en ben vol enthousiasme bij Hofmans begonnen!”

Een schot in de roos

Zijn carrièreswitch bleek een schot in de roos. Thei rondde zijn cursus met geweldige resultaten af en ontwikkelde zich in slechts drie maanden tijd van operator tot insteller; een traject waar anderen gemiddeld zo’n twee jaar over doen. En hij kreeg na zijn cursus zelfs een tweejarige opleiding van zijn werkgever aangeboden. “Mijn medestudenten werken vier dagen in de week en volgen daarnaast één dag de opleiding. Maar omdat ze me bij Hofmans eigenlijk al niet meer kunnen missen, werk ik vijf dagen in de week. Op dinsdagavond ga ik naar school in Deurne en de rest doe ik thuis. Ik steek er dus best wat vrije tijd in, maar ik ben van nature een leergierig type en vind het heerlijk om informatie tot me te nemen, waardoor dat helemaal niet erg is. Dit vak kan me mijn leven lang blijven interesseren, want zelfs collega’s die al vijftien of twintig jaar in dienst zijn leren nog elke dag bij. Inmiddels herken ik diverse gereedschappen en ben ik op de hoogte van hoe ik ze moet gebruiken, weet ik wat de machines kunnen en welke materialen er allemaal zijn. Ook merk ik dat ik elke dag kennis opdoe, gewoon omdat ik bezig ben met het vak. Mijn enorme motivatie en open instelling maken dat bijna alles mogelijk is bij Hofmans. Als ik wil en me blijf ontwikkelen dan kan ik misschien zelfs doorgroeien tot programmeur of bedrijfsleider!”

 

Aanleg voor techniek

Thei zijn verwachtingen zijn overtroffen. “Ik vind het vak ontzettend leuk, mijn collega’s voelen als een gezellige familie en Hofmans is een zeer prettige werkgever. Ik heb nu veel meer tijd voor mijn gezin en krijg hier de ruimte en de mogelijkheden om te groeien. Ook vind ik het fijn dat het bij Hofmans om nauwkeurigheid in plaats van massaproductie draait. Liever wat langer doen over een goed product, dan snel grote hoeveelheden maken die dan worden afgekeurd omdat ze een duizendste van het gewenste formaat afwijken. Verder is het werk ontzettend schoon en fysiek niet zwaar, waardoor je het tot je pensioen kunt doen. Ik heb zoveel geluk gehad dat deze uitdaging toevallig op mijn pad is gekomen. Terugkijkend had ik deze overstap al tien jaar eerder moeten maken. Of sterker nog; eigenlijk had ik vroeger op school gewoon voor verspaner moeten leren. Want blijkbaar ben ik wél technisch aangelegd!”

Deze overstap had ik al tien jaar eerder moeten maken!
Thei Driessen
Deelnemer OntdekTECH