Sissi Fieten heeft door omstandigheden na het vmbo geen vervolgopleiding meer gevolgd. “Zonder diploma is het moeilijk om aan een baan te komen, maar ik wil wel graag hogerop komen en iets nuttigs doen met mijn leven. Om mijn gezin te onderhouden, heb ik immers vastigheid en een inkomen nodig.” Waar Sissi aanvankelijk nadacht over een opleiding tot persoonlijk begeleider, veranderde dat toen ze een berichtje van het UWV kreeg over OntdekTECH. “Ik heb nog nooit in de techniek gewerkt en twijfelde dus enorm of ik me wel of niet moest aanmelden. Maar dit was een unieke kans om een vak te leren en dat is wat ik uiteindelijk graag wil. Dat, in combinatie met het feit dat mijn vriend CNC-draaier is en altijd met enorm enthousiaste verhalen thuiskomt, heeft mij doen besluiten me tóch aan te melden.”

DETECHCO

Een vrouw in een mannenwereld

Sissi doorliep net als de andere deelnemers aan OntdekTECH een aantal fases. “We zijn bij verschillende bedrijven langs geweest voor een kennismaking en rondleiding. Bij Detechco voelde ik meteen een klik. Ik kom goed tot mijn recht in een kleinschalige organisatie waar iedereen elkaar kent en vriendelijkheid vanzelfsprekend is. De jongens die me een rondleiding gaven gebruikten bijvoorbeeld termen die mij niet bekend waren, maar toen ik dat aangaf legden ze hun vak uit in een taal die ook voor leken begrijpbaar is. Ze vonden het zelfs wel stoer dat een vrouw zonder techniekervaring zich zo openstelde voor hun werkzaamheden!

Het is fijn om te zien dat de werknemers bij Detechco openstaan voor een dame in hun team. Want hoewel er steeds meer dames in de techniek terecht komen, zie je dat toch nog maar weinig terug op de werkvloer.” Sissi’s ervaring was positief en haar interesse gewekt. Dat ze bij gebleken geschiktheid terecht zou komen in een ‘echte mannenwereld’ maakte voor haar niets uit. “Sterker nog; over het algemeen kan ik het veel beter vinden met mannen dan met vrouwen omdat mannen vaak wat rustiger en nuchterder zijn. Ik pas prima bij Detechco, want ik doe gewoon met de mannen mee.”

 

 

Hopen op een baan

Sissi legde een techniektest af en toen ook die uitslag positief was, werd ze uitgenodigd voor een meeloopdag bij Detechco. “Ik mocht verschillende werkzaamheden uitproberen en zelfs al met machines werken. En wat bleek? Ik vond werken met mijn handen ontzettend fijn! Ook leek het me interessant om de digitale programma’s te maken waarop de machines draaien. Nu wist ik het écht zeker: mijn hoop was gevestigd op een baan bij Detechco. Hopelijk waren zij ook zo enthousiast en tevreden.”

Het gewenste contract

En dat was het geval. Want Sissi kreeg een contract en werkt nu al bijna een half jaar als aankomend CNC-frezer bij het Beringse bedrijf. “In het begin vond ik het even spannend en moest ik veel informatie tot me nemen, maar na een tijdje voelde het heel normaal.” Voor Sissi’s thuisfront was haar nieuwe baan ook even wennen. Want naast haar werkzaamheden, hoort een opleiding ook tot het OntdekTech traject. “Ik volg één dag per week de opleiding Allround Verspaner (mbo niveau 3) bij Craft Education en moet daarnaast nog huiswerk maken. Daardoor ben ik wat minder thuis dan voorheen en dus is het nodig om een gezonde balans en ritme te vinden tussen privé en werk. Maar dat heb ik er graag voor over om het mooie vak van CNC-frezer onder de knie te krijgen, want ik vind het zó ontzettend leuk!”

Groeien en ontwikkelen

Of het vak haar ook écht ligt weet Sissi op dit moment nog niet. “Ik ben te kort in dienst om te weten of ik genoeg inzicht heb en logisch kan denken als het om metaal gaat. Door mijn opleiding, de recente werkervaring en een cursus over software en heb ik nu meer kennis over machines, gereedschappen, materialen en handelingen. Ik oefen veel en ‘speel’ dagelijks met programma’s en machines, maar ik sta er écht van te kijken hoe een mens in zo’n korte tijd zoveel kan leren. Ik ben er natuurlijk nog lang niet, zit slechts in het begin van het proces. Dit is een vak waarin je blijft groeien en ontwikkelen en dat vind ik fijn want daardoor is het werk gedurende je hele carrière een uitdaging.

Ik hoop dan ook zoveel mogelijk te leren, zodat ik op den duur helemaal zelfstandig kan werken. Dat OntdekTech en Detechco mij daar de mogelijkheid toe geven, is echt geweldig. Ik ben ontzettend dankbaar en vind het zo mooi dat er bedrijven en organisaties zijn die mensen zoals mij zo’n enorme kans gunnen. Dat ik op mijn leeftijd tóch nog een diploma kan halen en mijn geld kan verdienen met iets anders dan poetsen, had ik nooit verwacht. Deze baan betekent financieel én privé heel veel voor mij. Ik kan eindelijk verder in het leven en dat zonder me zorgen te maken over mijn financiën. Zelfs samenwonen met mijn vriend en een vakantie met mijn kinderen liggen nu in het verschiet!”

 

Ik sta er écht van te kijken hoe een mens in zo'n korte tijd zoveel kan leren.
Sissi Fieten
Deelnemer OntdekTECH