Open hiring is een methode om personeel te werven voor openstaande vacatures waarbij de drempel voor werkzoekenden zo laag mogelijk is. Het is daarbij belangrijk dat de vraag ontstaat van een maatschappelijk verantwoord belang en niet door de huidige arbeidsmarktsituatie. Met andere woorden; WerkgeversServicepunt Noord-Limburg gaat graag in gesprek met organisaties die iedereen een kans geven op een baan en daarbij uitgaan van de intrinsieke motivatie van kandidaten.

Open hiring is eigenlijk heel simpel: het bedrijf zet een vacature open en iedereen is welkom. Geïnteresseerden gaan persoonlijk op bezoek bij de organisatie om ter plaatse aan te geven dat ze er graag willen werken. Een rondleiding kan helpen om de potentiële medewerker een goed beeld van het bedrijf en de werkzaamheden te geven. Maar in principe geldt; aannemen gebeurt zonder voorkennis en zonder cv. Deze nieuwe manier van werving en selectie krijgt steeds meer bekendheid.

Vooralsnog maken vooral de horeca en schoonmaak -sectoren die staan te springen om personeel én lage instapmogelijkheden hebben-, gebruik van de methode. Maar open hiring is écht voor alle sectoren en niveaus toepasbaar. Daarbij hoeft de aanpak niet meteen grootschalig te zijn. Starten met een of twee vacatures om te proberen of het werkt kan ook prima.

Aan de slag!
Als een bedrijf aan de slag gaat met open hiring is professionele ondersteuning aan te raden. Het vraagt namelijk nogal wat van een bedrijf om ‘zomaar’ iemand aan te nemen zonder dat je inhoudelijk iets weet van die persoon. Daarom informeert WerkgeversServicepunt Noord-Limburg ondernemers graag over de mogelijkheden en opties, over hoe open hiring praktisch in z’n werk gaat en hoe een bedrijf dit aan kan pakken. We stellen samen de vacature op, zodat een organisatie zich er comfortabel bij voelt en tegelijkertijd de juiste mensen uit nieuwe doelgroepen aantrekt. Ook adviseren we over hoe het personeel op de werkvloer betrokken kan worden bij de keuze van HR/directie om met open hiring aan de slag te gaan. Voor een succesvol traject is het namelijk belangrijk dat collega’s deze nieuwe manier van werken ook omarmen. Eigenlijk heeft WerkgeversServicepunt Noord-Limburg dus een doorverwijzende functie; we begeleiden en ondersteunen in het voorproces. Als een bedrijf daadwerkelijk aan de slag wil met open hiring dan committeren ze zich aan Start Foundation, een externe partij die voorziet in de officiële protocollen en stappenplannen die bij open hiring komen kijken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan contract en verloning; een eis van open hiring is dat de arbeidsvoorwaarden gelijk moeten zijn aan die van personeel dat al zittend is binnen de organisatie.

 

 

Nazorg
Ook nadien blijft WerkgeversServicepunt Noord-Limburg betrokken bij het traject. We nemen na plaatsing contact op met de werkgever over hoe de eerste tijd is verlopen en of ze nog ergens tegenaan lopen. Daarop anticiperen we. Bijvoorbeeld door personeel blijvend te boeien en te binden.

.
Door iemand op de werkvloer extra begeleiding te bieden als dat nodig is of door samen met de ondernemer te kijken naar opleidingsmogelijkheden. Zo voorkomen we dat nieuwe collega’s uitvallen, want het doel van open hiring is een langdurige samenwerking.

Iedereen welkom, ongeacht opleiding of ervaring?

Wil je meer weten over open hiring of meteen aan de slag? Neem dan contact op met een van onze gespecialiseerde accountmanagers!

Contact

Accountmanagers Open hiring

naar alle contactpersonen