Sinds enkele jaren werken in het pakkettensorteercentrum van PostNL in Venlo verschillende mensen met een arbeidsbeperking. Het is het resultaat van een goede samenwerking tussen het postbedrijf, Tempo-Team en het WerkgeversServicepunt Noord-Limburg. Wat het geheim is van het succes? Bekijk de video.

Post NL
Alle informatie die wordt gedeeld in deze video staat ook in de tekst op deze pagina.

De vraag naar vakmensen is gigantisch. Toch wordt het potentieel van ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders momenteel niet optimaal benut. Het gaat om werkzoekenden en werkenden die vooralsnog geen havo-, vwo- of mbo niveau 2 diploma op zak hebben, kortweg mensen ‘zonder startkwalificatie’ genoemd. Leren bij een erkend leerbedrijf kan deze mensen helpen zich verder te ontwikkelen tot duurzaam inzetbare werknemers. Twee bedrijven die besloten daar werk van te maken, zijn TempoTeam en PostNL. Vijf medewerkers – waaronder Stephan van Gennip en Claudia Heger – volgden een praktijkleerroute op maat; een traject dat onlangs werd bekroond met een praktijkverklaring mbo: een officiële erkenning voor de vaardigheden die ze in de praktijk opdeden.

Een kans om vaardigheden uit te breiden

Bij de opening van het nieuwe pakkettendepot van Post NL in Venlo, sloegen Kristel Fleuren (WerkgeversServicepunt Noord-Limburg) en Marion Dirckx (TempoTeam) de handen ineen. Verschillende mensen met – toen nog – een afstand tot de arbeidsmarkt, waagden de sprong. Ingrid Leijgraaff (Gilde Opleidingen) en Caroline Tebbers (Leerwerkloket Noord-Limburg) vertellen in de video over deze nieuwe praktijkleerroute in het mbo-onderwijs.

Aan de slag!

Twee medewerkers, Claudia Heger en Stephan van Gennip, vertellen in de video vol trots over het traject dat ze gestart zijn. Ze lichten hun werkzaamheden toe en leggen uit hoe ze – met goede begeleiding – hun weg vonden bij Post NL en Tempo Team.

Als je complimenten geeft, gaan mensen groeien

Ingrid Leijgraaff (Gilde Opleidingen) licht de processen achter een praktijkverklaring toe en Gerard de Bresser (Tempo Team) en Nicole Stals (Gilde Opleidingen) maken de koppeling naar begeleiding in de praktijk. Ook geven ze inzicht in de meerwaarde van praktijkleren.

Een beetje uitdaging erbij…

Een tussentijdse beoordeling helpt kandidaten op de weg naar hun officiële erkenning. Praktijkbegeleider Gerard gaat met medewerkers Claudia en Stephan in gesprek. Samen nemen ze aandachtspunten door en kijken ze naar de ontwikkeling tot op heden.

Goed naar jezelf leren kijken

Verderop in het proces, maken praktijkbegeleiders Gerard en Nicole inzichtelijk wat voor groei de kandidaten hebben doorgemaakt. Stephan heeft bewezen dat hij zelfstandig opdrachten uit kan voeren en Claudia werkte hard aan het rustiger en beter communiceren met collega’s en begeleiders.

Waardering krijgen

In de video vertelt Marion Dirckx van Tempo Team hoe enthousiast de kandidaten gestart zijn en hoeveel moeite ze hebben gedaan om hun opdrachten serieus en goed uit te voeren. Zou het Stephan en Claudia gelukt zijn om de praktijkverklaring in de wacht te slepen? Natuurlijk! Net als drie andere collega’s ontvingen ze glunderend het ‘papiertje’ uit handen van wethouder Alexander Vervoort. Kristel van het WerkgeversServicepunt kan alleen maar heel erg trots zijn; deze pilot is geslaagd! En wie weet is dit certificaat wel een springplank naar een echte BBL-opleiding?

De inzetbaarheid van medewerkers wordt verhoogd door te investeren in hun ontwikkeling.