Met ruim 250 supermarkten is PLUS een belangrijke speler in de Nederlandse levensmiddelenmarkt. Guido van Dijck en zijn team runnen de vestiging in het Limburgse Venray. We spreken hem en HR-manager Danique Heetkamp over maatschappelijke verantwoordelijkheid en kansen op de arbeidsmarkt. Want door het zien van mogelijkheden en het bieden van goede begeleiding, heeft collega Loes nu een geweldige baan mét vast contract!

PLUS Venray
Alle informatie die wordt gedeeld in deze video staat ook in de tekst op deze pagina.

In 2017 werden supermarkten min of meer door de overheid verplicht om hun medewerkersbestand eens goed onder de loep te nemen. “Toevallig waren wij net op dat moment bezig met onze visie op maatschappelijk verantwoord ondernemen”, legt eigenaar Guido van Dijck uit. “Omdat wij als supermarkt midden in de samenleving staan, vind ik dat ons personeel een afspiegeling van die samenleving moet zijn. Om onze sociale rol te vergroten, gunnen we daarom vanaf 2017 mensen die normaal moeilijker aan werk kunnen komen een plekje binnen ons bedrijf.” HR-manager Danique Heetkamp vult aan: “Zo kwamen wij in contact met het WerkgeversServicePunt (WSP). Zij gingen aan de slag met ons streven; 3 of 4 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven in onze zaak.” Volgens WSP een reële opgave: “PLUS van Dijck heeft er de ruimte voor en begeleidt mensen graag in hun ontwikkeling. En mooi meegenomen: in de levendige supermarktbranche zijn werkzaamheden van verschillende niveaus voorhanden.”

Van begeleid werken naar zelfstandig op de afdeling

Een van de startende collega’s was Loes. “We gebruikten een proefperiode om de kwaliteiten van Loes te bekijken en waren ontzettend tevreden”, verklaart Danique. “Daarop hebben we, samen met de begeleider van Loes, besloten haar een contract voor 28 uur per week aan te bieden. En met succes, want Loes werkt al ruim vier jaar bij ons. En waar we in het begin nog tegen zaken aanliepen en er regelmatig evaluatie of overleg nodig was, pakte Loes gaandeweg steeds meer taken op. Inmiddels werkt ze volledig zelfstandig en staat ze zelfs alleen op een afdeling!” Loes: “Ik ben vakkenvuller zuivel en zorg er daarnaast ook voor dat de afdeling er netjes uitziet. Deuren schoonmaken, roosters poetsen… Het hoort allemaal tot mijn dagelijkse werkzaamheden.”

Begrip van collega's

“Loes is een hele prettige collega. Dat ze iets soms vanuit een ander oogpunt ziet of benaderd, maakt voor ons niet uit. Sterker nog; van haar kijk op de wereld kunnen wij enorm veel leren!” Ook Loes heeft het erg naar haar zin. “De collega’s zijn erg aardig en leuk. Maar nog belangrijker: ze begrijpen wat ik heb en doen daar niet moeilijk over. Daardoor ga ik elke dag met een positief gevoel naar mijn werk toe.” “Dat is toch geweldig?” besluit Guido. “Wij ontvangen mensen als Loes met open armen. Er is passend werk voor iedereen!”

Om onze sociale rol te vergroten, gunnen wij mensen die normaal moeilijker aan werk kunnen komen een plekje binnen ons bedrijf.
Guido van Dijck
Vestigingsmanager PLUS Venray