De hele dag ontwerpen en beletteren. Dat is wat de afgestudeerde Clim Donders dacht misschien de rest van zijn leven te gaan doen. Hij startte bij een bedrijf waar hij zijn kennis en passie in de praktijk bracht. Helaas werd zijn contract niet verlengd en kwam Clim thuis te zitten. “Ondanks diverse sollicitaties lukte het maar niet om een nieuwe baan te vinden. Ik deed zelfstandig nog wat klussen als vormgever, maar daar kon ik niet van rondkomen. Toen mijn spaargeld langzaam opraakte, vroeg ik bij de gemeente een uitkering aan. Mijn contactpersoon daar zocht samen met me naar nieuw werk.”

VEDOS

De techniek in?

Zij was het dan ook, die Clim vertelde over OntdekTech. “Ik was verrast en eigenlijk direct enthousiast. Hoewel ik elektra interessant vind, denk ik niet dat ik er aanleg voor heb. Maar frezen en draaien daarentegen? Tijdens mijn studie heb ik de basis van frezen gehad en hoewel ik nooit had gedacht voor een baan als CNC-frezer te gaan, leek dit eigenlijk wel bij mij te passen.”

"Clim is precies wat wij zoeken in een medewerker!"

Tot in de puntjes

Clim zat in de luxepositie dat de baan die hem aansprak – CNC-frezer/draaier – bij meerdere partners van OntdekTech werd aangeboden. “Daarom nam ik bij drie bedrijven deel aan de georganiseerde rondleidingen. Vedos sprong er voor mij echt uit, omdat ze daar heel gedetailleerd werken. Klanten ontvangen secure producten die tot in de puntjes zijn afgewerkt, omdat ze anders niet functioneren. De verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken leek me interessant en precisie is de manier waarop ik het liefste werk.”

Meten is weten

Clim slaagde voor de techniektest en maakte zich op voor de laatste stap op weg naar een contract; de meeloopdag. “Ik mocht producten afwerken en zelfs metingen doen met drie decimalen. Fantastisch voor een ‘pietje precies’ als mij en hét moment waarop ik definitief besloot bij Vedos aan de slag te willen. Ik hoopte echt dat Vedos wat in mij zag.”

Het vak eigen maken

En dat doet het bedrijf! Clim overtuigde directeur Frank Siepel en kreeg een contract voor 38 uur per week. “Vanaf de eerste keer dat Clim bij Vedos binnenkwam is hij betrokken en geïnteresseerd in ons werk. Hij wil graag vooruit, stelt de juiste vragen en ziet een toekomst binnen Vedos wel zitten. Dat is precies wat wij zoeken in een medewerker!”

Inmiddels is Clim al enkele maanden aan de slag en kijkt hij ontzettend positief terug op de afgelopen tijd. “Ik merk dat de combinatie van precisie en snelheid nog lastig is voor mij; mijn werktempo moet nog wat omhoog. Maar ik heb nu al zó ontzettend veel geleerd! Mede door een tiendaagse cursus die ik heb afgerond, de heldere uitleg van mijn collega’s en de uitdagingen waar ik voor werd gesteld, heb ik me het vak snel eigen gemaakt.”

Oefening baart kunst

Clim is nu dagelijks bezig met het afwerken, afbramen, slijpen, schuren en leppen van metalen en kunststoffen. “Termen waar ik voorheen nog nooit van had gehoord, zijn door OntdekTech voor mij ‘normaal’ geworden. Door veel te oefenen en te herhalen heb ik mij dit gedeelte van het vak eigen gemaakt. Daarnaast ben ik ook veel bezig op en met machines. Ik stel de marges op lopende programma’s bij om de nauwkeurigheid van verschillende maten aan een product te garanderen en voer tussentijdse kwaliteitscontroles uit met een tiental verschillende meetinstrumenten. Ook kreeg ik meer verantwoordelijkheden. Zo heb ik bijvoorbeeld laatst op vrijdagmiddag in mijn eentje over drie lopende machines gewaakt. Een grote uitdaging omdat ze allemaal een eigen programma met eisen en specificaties bevatten, maar het vertrouwen van mijn collega’s in mij, gaf mij ook vertrouwen in een succesvolle afloop!”

CNC is mijn toekomst!

Clim geniet volop van zijn nieuwe baan. Hij roemt vooral zijn vriendelijke en behulpzame collega’s, kijkt uit naar het leren van nieuwe dingen en is blij met het goede contact met zijn werkgever. “De verwachtingen die ik bij Vedos had zijn meer dan waargemaakt. Er heerst een gezonde bedrijfscultuur, waarin ik bijvoorbeeld erg gewaardeerd wordt om de nauwkeurigheid waarmee ik mijn werk doe. Misschien ligt er zelfs wel een aanvullende opleiding voor mij in het vooruitzicht! Deze baan geeft mij vastigheid, inkomen en ruimte om mijzelf te ontwikkelen en daarmee toekomstperspectief. Hoewel ik sporadisch in mijn vrije tijd nog wat vormgevingsklusjes doe, wil ik me nu vooral toeleggen op wat ik voor Vedos kan betekenen. CNC is mijn toekomst!”

Vertrouwen van collega's, geeft vertrouwen in succes!
Clim Donders
Deelnemer OntdekTECH