Door de groei die aluminiumgieterij MGG Netherlands B.V. (in de volksmond ‘De Gies’) doormaakt, zoekt het bedrijf nagenoeg continu naar nieuwe medewerkers. Maar dat is volgens HR Manager Roel Houwers geen sinecure….

MGG Netherlands

Verschillende competenties

“Ons bedrijf wordt gekenmerkt door verschillende bedrijfsprocessen die vragen om verschillende competenties”, begint Roel. “Enerzijds is het lopendebandwerk en sjouwen met ruwe gietstukken, anderzijds gaat ’t om een uiterst nauwkeurige afwerking en meer en meer om technisch hoogwaardige en gerobotiseerde werkzaamheden. We maken halffabricaten voor bijvoorbeeld de automotive-industrie en voor HR-ketels. Werken bij MGG is soms fysiek zwaar en je moet niet bang zijn om vieze handen te krijgen. En eerlijk is eerlijk: ondanks het feit dat we een goede werkgever zijn, staan in tijden van een krappe arbeidsmarkt de mensen niet altijd in de rij om bij ons te komen werken.” Omdat het bedrijf flexibel wil blijven en ook gevoelig is voor seizoensconjunctuur, werkt ’t veel met uitzendkrachten. Die staan voornamelijk op de loonlijst bij Start People. Incidenteel werkt MGG samen met Adecco. Toen afgelopen zomer MGG met spoed op zoek was naar extra nieuwe medewerkers en de ‘reguliere aanpak’ met uitzendkrachten geen oplossing bood, was het Adecco die het WerkgeversServicepunt belde. Roel: “We hadden gehoord van de VDL-aanpak, waarbij grote aantallen nieuwe medewerkers op een heel effectieve manier waren geworven. Er waren nog mensen die weliswaar niet bij VDL aan de slag konden, vaak om praktische redenen als reisafstand, maar wel aan de gewenste competenties voldeden. En de competenties die VDL en MGG vragen, liggen heel dicht bij elkaar.”.

 

Alle informatie die wordt gedeeld in deze video staat ook in de tekst op deze pagina.

Arbeidsethos

En dus sloegen MGG, Adecco en het WerkgeversServicepunt de handen ineen. Het resultaat? Twaalf nieuwe medewerkers startten bij MGG. “Bijna alle nieuwe medewerkers zijn statushouders”, vervolgt Roel. “We zijn aangenaam verrast door deze doelgroep. Het arbeidsethos is enorm goed. Deze mensen zijn geen gelukszoekers; het zijn juist mensen die veel te trots zijn om hun hand op te houden.”

Commitment

Volgens Roel is het de aanpak die leidde tot een goed resultaat. “Het WerkgeversServicepunt adviseerde ons een gefaseerde aanpak, geïnspireerd op de aanpak bij VDL. Na een voorselectie heeft het WerkgeversServicepunt kandidaten aangeschreven en uitgenodigd voor een presentatie. De opkomst was verrassend goed. Na die presentatie bleven nog zo’n 18 kandidaten over die bij ons in de fabriek in Tegelen een rondleiding hebben gekregen. Daar kregen we meteen een goed gevoel bij het commitment van de kandidaten.

Als mensen enthousiast worden en snel willen starten, dan weet je genoeg.” Tijdens korte gesprekken gaf MGG elke kandidaat de kans om zelf aan te geven op welke plek binnen het bedrijf hij zou willen werken. “Het klinkt cliché”, vervolgt Roel, “maar de juiste mensen op de juiste plek is enorm belangrijk. Als iemand werk doet dat bij hem past, iets waaruit hij voldoening haalt, dan is de motivatie vele malen groter.”

 

Open minded

Roel benadrukt dat MGG in de loop der jaren heeft geleerd om open minded te kijken naar de verschillende doelgroepen. “We kunnen noch willen het ons permitteren om in vooroordelen te blijven hangen. Oud of jong, Nederlands, Duits of Pools, met of zonder diploma’s… Voor bepaalde werkzaamheden bij MGG is de mindset het belangrijkst. Binnen MGG werken inmiddels een groot aantal verschillende nationaliteiten. Veel mensen spreken geen Nederlands maar kunnen wel communiceren in het Engels of Duits. Incidenteel spreekt men zelfs geen van deze talen en dan wordt het voor de teamleiders lastig. We denken in oplossingen, bijvoorbeeld door werkinstructies zoveel als mogelijk met foto’s te maken en mensen te laten bijstaan door een mentor die de betreffende taal wel machtig is.” De arbeidsmarktsituatie is zoals hij is en daarom moet je op zoek naar oplossingen. Deze moet je als bedrijf wel willen zien.” Voor Roel smaakte de samenwerking met het WerkgeversServicepunt naar meer. Inmiddels is ook Start People aangehaakt om samen met het WSP nieuwe medewerkers voor MGG te werven. “De passie van de WSP-adviseurs is aanstekelijk. Ze zagen ons probleem echt als een uitdaging, dachten in mogelijkheden in plaats van problemen. Na nog enkele incidentele plaatsingen kijken we nu hoe we onze capaciteitsbehoeften en het potentieel aan kandidaten in de regio beter op elkaar kunnen laten aansluiten. Door samen te werken lukt ’t ons om tot een prima eindresultaat te komen.
Deze mensen zijn geen gelukszoekers; het zijn juist mensen die veel te trots zijn om hun hand op te houden.
Roel Houwers
HR Manager MGG Netherlands