De 26-jarige Félicienne heeft de eerste anderhalf jaar van haar leven op de kinder-IC doorgebracht. Lange tijd dachten artsen dat ze nooit zou kunnen praten en het was maar de vraag wanneer ze zou gaan lopen. Met behulp van een canule en sondevoeding groeide ze op tot een jongedame die gezellig met klanten kletst en rustig met een vol dienblad rondwandelt. Félicienne werkt namelijk achter de bar bij Golfclub de Berckt in Baarlo. Al acht jaar lang. Wie had dat kunnen denken toen ze als baby lag te vechten voor haar leven in het ziekenhuis?

Golfclub de Berckt

Bijna haar hele jeugd kon Félicienne mee in het regulier onderwijs. Ze behaalde bijvoorbeeld ‘gewoon’ haar vmbo-diploma op College den Hulster in Venlo. Maar toen ze verder wilde leren, bleek haar beperking haar tegen te staan in haar droom. “Vanwege mijn medische aandoening moet ik elke twee uur eten en mag mijn moeder nooit meer dan tien minuten van me verwijderd zijn. Dat bleek niet te passen in een reguliere opleiding. Daarom ben ik bij VSO Velddijk, een school voor voortgezet speciaal onderwijs, terecht gekomen. Samen hebben we naar een vervolgstap gekeken.”

Meer in haar mars

Félicienne ging aan de slag bij De Bekkerie. “Al snel bleek dat ik veel meer in mijn mars had dan de andere mensen daar. Toen zijn we op zoek gegaan naar een vaste baan, in plaats van een dagbestedingsplek. Ik heb bij verschillende bedrijven stagegelopen, maar het was het allemaal nét niet. De ene keer paste de begeleiding niet bij mij, de andere keer was het werk
fysiek te zwaar. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Golfclub de Berckt in Baarlo. Na een half jaar stagelopen mocht ik blijven en kreeg ik een contract. Ook werd me een jobcoach toegewezen voor de nodige ondersteuning op de werkvloer. Inmiddels heb ik een vast contract en werk ik er al acht jaar.”

Een fijne en veilige werkplek

“Golfclub de Berckt ligt in een rustige en groene omgeving. Er mogen hier fouten gemaakt worden en we gedijen goed bij regelmaat en vaste taken”, legt eigenaar Bart Sanders uit.
“Dat maakt het een fijne en veilige werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat onze klanten altijd blij zijn omdat ze lekker buiten bezig zijn met hun hobby, draagt daar natuurlijk ook aan bij. Een stressvolle omgeving met zeurende klanten, werkt natuurlijk heel anders.” Ons bedrijf bestaat nu elf jaar en in die tijd hebben we zo’n tien mensen met een beperking in dienst gehad. De meeste daarvan hebben hier zo’n ontwikkeling doorgemaakt, dat ze zijn uitgestroomd naar regulier werk in bijvoorbeeld de horeca of bij een hoveniersbedrijf. Een groot compliment als je het mij vraagt!”

Stap voor stap

Félicienne vult aan: “Bart heeft ontzettend veel geduld met mij gehad. Voor mij is één keer iets uitleggen niet genoeg, ik heb meerdere herhalingen nodig. Stap voor stap heeft hij mij de werkzaamheden eigen gemaakt. Dat is zo goed gelukt dat mijn uren en werkzaamheden zijn uitgebreid, ik doe nu bijvoorbeeld ook kassabeheer. Gedurende de jaren is mijn zelfvertrouwen enorm gestegen. Het gaat nu zó goed, dat de begeleiding vanuit mijn jobcoach zelfs is afgebouwd afgelopen jaar. Ik heb haar hulp niet meer nodig. Maar voordat ze definitief afscheid van me nam, attendeerde ze me op de praktijkverklaring.” “Dat is een laagdrempelige vorm van vakgerichte scholing”, legt Carol Goossens, voormalig jobcoach van Félicienne uit. “Deelnemers leren in de praktijk bij een erkend leerbedrijf werkprocessen te beheersen en verwerven daarmee een certificaat. Dat was ook bij Félicienne het geval. In een half jaar tijd hebben we haar barwerkzaamheden uitgebreid met het bereiden van kleine gerechten in de keuken. Door middel van lijsten met een stappenplan en duidelijke foto’s, heeft Félicienne geleerd om bijvoorbeeld tosti’s, uitsmijters en een twaalf uurtje te maken. Naast het serveren van koffie of tappen van een biertje, maakt ze golfers nu dus ook blij met een lekkere lunch!”

 

.

"Met de jaren dat ik hier werk, is ook mijn zelfvertrouwen gestegen.”

De kroon op het werk

Op 9 oktober 2023 heeft Félicienne onder toeziend oog van haar moeder, jobcoach, doelmatigheidscoach, docenten en begeleiders haar certificaat ontvangen. Dat betekent dat ze officieel bevoegd is voor de taken die ze uitvoert. “Ik heb het altijd ontzettend jammer gevonden dat een opleiding voor mij niet was weggelegd. Met deze praktijkverklaring laat ik zien wat er wél mogelijk is. Wat fijn dat zoiets bestaat, het is toch nog gelukt!” Bart: “Voor Félicienne is dit de kroon op haar harde werken. Ze is altijd op tijd, ontzettend plichtsgetrouw, zeer prettig in de omgang en ze doet de dingen die ze moet doen keurig en goed. Wij vinden Félicienne heel prettig in de omgang en dat geldt ook voor onze gasten. Ze waarderen haar inzet en zien haar ais het vaste gezicht achter onze bar.”

“Ik heb het altijd ontzettend jammer gevonden dat een opleiding voor mij niet was weggelegd. Met deze praktijkverklaring laat ik zien wat er wél mogelijk is.”
Félicienne