Een tandartsenpraktijk. Niet het eerste bedrijf waar je iemand uit het Doelgroepenregister verwacht tussen de medewerkers. Toch is Manon Ramaekers al meer dan een jaar werkzaam bij Dooper Tandartsen in Blerick. En met succes! Haar uren worden stapsgewijs uitgebouwd, begeleiding is nauwelijks nog nodig, de praktijkmanagers zijn razend enthousiast, collega’s kunnen Manon niet meer missen en ze werkt volledig zelfstandig in de sterilisatie. Wat een top samenwerking!

Dooper Tandartsen

Manon Ramaekers is 30 jaar en heeft een grote droom; zelfstandig wonen. Maar dat kan alleen als ze een vaste baan met een stabiel inkomen heeft. “Voorheen was ik actief in de horeca en catering, waar ik veelal hetzelfde werk deed met weinig contacten. Dat was niets voor mij, ik vind het prettig om collega’s om me heen te hebben en gevarieerde taken uit te voeren.” Toen Manon door haar jobcoach werd benaderd voor een nieuwe functie bij Dooper Tandartsen in Blerick, wilde ze deze kans met beide handen aangrijpen. Er was echter een klein probleem. “Ik ben ontzettend bang voor de tandarts en heb dus getwijfeld of ik wel in een tandartsenpraktijk kan en wil werken. Maar omdat ik het niet meer naar mijn zin had bij mijn vorige werk ben ik toch op gesprek gegaan.”

.

"Haar ambitie en enthousiasme zijn echt een toegevoegde waarde voor onze praktijk en dus creëerden we een passende functie voor haar."

Geen vacature, toch een baan!

En dat gesprek was van beide kanten positief. “Wij zijn een moderne praktijk met een hedendaagse bedrijfsvoering. Zo investeren we bijvoorbeeld continu in mensen. Natuurlijk in de patiënt en zijn welzijn, maar ook in onze medewerkers”, licht praktijkmanager Jannie van Denzen toe. “Iemand uit het Doelgroepenregister aannemen past dan ook perfect bij onze visie. Er was geen vacature vacant en we hadden ook geen personeelstekort, maar we hebben bij de gemeente aangegeven dat een persoon die volgens de jobcoach past in ons team altijd mag komen praten. Wij gaan namelijk uit van de kracht en de loyaliteit van mensen. De gemeente is komen kijken in onze praktijk en droeg al snel Manon aan. Het voelde goed, al meteen bij het eerste gesprek. Na een meeloop-dag wisten we het zeker, wij wilden Manon in ons team! Haar ambitie en enthousiasme zijn namelijk echt een toegevoegde waarde voor onze praktijk en dus creëerden we een passende functie voor haar. Omdat ik zelf een jaar in de re-integratie heb gewerkt, weet ik hoe belangrijk het voor mensen is om een fijne werkplek te hebben. Manon heeft die bij Dooper Tandartsen gevonden!”

Een goedgevulde la

1 oktober 2020 startte Manon als ‘assistente omloop en sterilisatie’. Ze begon klein, met het proces rondom sterilisatie en de behandelkamers. “Trays uit de kastjes halen, sorteren wat weg kan, een doekje over de stoelen in de wachtruimte, dat soort werkzaamheden”, vertelt Jannie. “Maar al snel zagen we dat Manon meer in haar mars had en dat gaf ze zelf ook heel goed aan.” Stapsgewijs werden haar werkzaamheden in de sterilisatieruimte daarom steeds uitgebreider. “Voorheen was ik zelf verantwoordelijk voor de sterilisatie”, legt mede-praktijkmanager Annette Busch uit. “Dat is al een dagtaak op zich, terwijl ik natuurlijk ook nog andere werkzaamheden heb in mijn functie. Nu Manon deze taak heeft overgenomen, ontlast mij dat enorm. Manon en ik kunnen lezen en schrijven met elkaar, hebben echt een goede klik. Ze heeft de situatie onder controle en dus vertrouw ik haar. Als Manon in de praktijk is weet ik zeker dat de assistenten een goedgevulde la met instrumenten hebben. Manon is echt een cadeautje voor ons team.”

 

 

Een gevarieerd takenpakket

Als Manons eerste aanspreekpunt en vertrouwenspersoon heeft Annette de ontwikkeling van Manon van dichtbij meegemaakt. “Inmiddels werkt Manon volledig zelfstandig in haar functie”, legt Annette uit. “Haar takenpakket is heel gevarieerd. Ze zorgt voor gesteriliseerde instrumenten, neemt verantwoordelijkheid voor de reinigingsapparaten, zet patiëntenkaarten klaar voor de tandartsen, doet voorbereidende werkzaamheden voor orthodontiepatiënten, ruimt bestellingen op en zorgt dat de materialen representatief (schoon en recht!) klaarliggen in de behandelkamers. “Hierdoor neemt ze onze assistentes en tandartsen een heleboel werk uit handen”, vult Jannie aan. “Het proces van sterilisatie is een kritisch en belangrijk onderdeel van de mondzorg en daarmee erg tijdrovend. Je hebt te maken met strenge klinische richtlijnen als het gaat om reinigen, desinfecteren en infectiepreventie. Dat iemand dat zich in zo’n korte tijd zó eigen maakt, is vrij uniek.”

Met plezier naar het werk

Met het groeien van Manons taken en verantwoordelijkheden, was het ook tijd voor meer uren. “Ik ben gestart met een contract van 12 uur, waar we na een half jaar 18 uur van hebben gemaakt. En inmiddels werken we toe naar weer een nieuwe verhoging”, vertelt Manon trots. Jannie vult aan: “Manon wil graag op zichzelf gaan wonen, maar daar heeft ze wel een bepaald inkomen voor nodig. Samen werken we aan haar doel, door haar uren en werkzaamheden stap voor stap uit te bouwen. Binnenkort breiden we bijvoorbeeld de omvang van haar uren uit, maar pas als Manon daar weer aan gewend is kijken we verder naar diepte en inhoud van haar taken. Anders wordt het misschien te veel.” Manon: “Deze baan betekent heel veel voor mij, hierdoor komt mijn stip op de horizon in zicht. Ik wil graag mijn eigen boontjes doppen en structuur en regelmaat daarbij is fijn. Maar naast dat ik nu een vaste werkplek heb waar ik gewaardeerd word en me prettig voel, heb ik me hier ook op maatschappelijk vlak ontwikkeld. Ik ga bijvoorbeeld met collega’s uit eten of naar de bioscoop, terwijl ik voorheen weinig sociale contacten had. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en kom met een lach op mijn gezicht weer thuis. Mijn ouders kunnen nog steeds niet geloven dat ik zo goed terecht ben gekomen en zijn enorm trots dat ik deze stap heb gezet.” “Wij ervaren niet dat Manon een ‘beperking’ heeft,” besluiten Jannie en Annette het verhaal. “Ze past gewoon perfect in ons plaatje en we zijn ontzettend blij met haar!”

Er was geen vacature vacant en we hadden ook geen personeelstekort, maar we creëerden een passende functie voor iemand uit het Doelgroepenregister.
Jannie van Denzen
Praktijkmanager