De carrière van Vincent Blom verliep tot op heden niet zoals hij dat had gehoopt. De jonge vormgever heeft een opleiding grafisch tekenaar afgerond, maar kon door zijn beperking -Vincent is doof- helaas moeilijk aan een reguliere baan komen of deze behouden. Hij kwam in dienst bij de sociale werkplaats en is voornamelijk als orderpicker gedetacheerd geweest bij verschillende bedrijven. Toen het OntdekTECH-project voorbijkwam keek jobcoach Joris van Gelder van WAA-groep samen met Vincent naar de ontwikkelmogelijkheden voor hem.”

Detechco

Gehoor is van essentieel belang

Vincent was geïnteresseerd in de functie van CNC-frezer bij Detechco, maar al snel bleek deze rol niet bij hem te passen. “Ik heb succesvolle ervaringen met door OntdekTECH geplaatste CNC-frezers en wilde Vincent ook deze kans gunnen”, legt Huub, eigenaar van Detechco, uit. “Helaas bleek zijn beperking in deze functie écht een beperking, want kunnen horen is essentieel voor een CNC-frezer. De machine geeft namelijk door middel van geluid aan wanneer het mesje dat het metaal snijdt moet worden vervangen.” Detechco bekeek nog even of het probleem met bijvoorbeeld een lichtsignaal te ondervangen was; maar de hele fabriek ombouwen voor één werknemer was helaas niet rendabel. Een grote teleurstelling voor Vincent: “Ik kwam voor deze functie en omdat ik op internet had gelezen dat deze voor iedereen -zelfs voor mensen zonder ervaring- geschikt was, had ik goede hoop op deze baan.”

Denken in oplossingen

Maar Huub zou Huub niet zijn als hij tóch met een oplossing kwam. “Ik vind dat ik als ondernemer iets moet terugdoen voor de maatschappij. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt oprecht een kans te geven op een waardevolle werkplek, doe ik dat naar mijn mening. Toen bleek dat Vincent niet aan de slag kon als CNC-freezer, zocht ik binnen ons bedrijf naar een functie waarbij gehoor niet van belang is. Een baan als technisch tekenaar bood uitkomst.” Vincent: “Ik ben van origine vormgever, dus een baan als 3D-tekenaar past precies in mijn straatje.”

 

.

 

"Ik vind dat ik als ondernemer iets moet terugdoen voor de maatschappij."

Een persoonlijk leerwerktraject op maat

Samen met Joris vulde Huub het leer-werktraject voor Vincent in. “Wij investeren in Vincent door hem meerdere opleidingen aan te bieden. Via het OntdekTECH project rondde hij twee modules van Solid Works (3D-tekenen) via Craft Education af. Omdat Vincent nu meer verdieping nodig heeft, volgt hij een online leerprogramma bij een andere opleider. Dat faciliteert WAA-groep weer. Als Detechco schaften we een computer en de nodige software voor hem aan. De komende twee jaar verwachten we nog niets van Vincent; hij krijgt rustig de tijd om het 3D-tekenen van A tot Z te leren kennen door kleine opdrachten uit te voeren. Zo doet hij ervaring op en kan hij meters maken, met als doel uiteindelijk als volleerd ontwerper in een vast dienstverband te functioneren. Twee jaar lijkt misschien erg lang, maar Vincent is pas 54 jaar en is dus nog lang niet aan zijn pensioen toe. Met WAA-groep is de afspraak gemaakt dat wanneer Vincent iets op gaat brengen, wij ook detacheringsgeld voor hem gaan betalen. Zo spreiden we gezamenlijk de kosten. Maar door nu in Vincent te investeren, profiteer ik waarschijnlijk tot zijn pensioen van zijn kennis en kunde”, aldus Huub. “Een goede 3D-tekenaar is me heel wat waard!”

Beren op de weg overwinnen

Natuurlijk verloopt dit traject niet alleen maar vlekkeloos. Huub: “Ik merk dat het erg druk is bij ons op de zaak, waardoor we Vincent op dit moment niet de aandacht kunnen geven die hij nodig heeft. Omdat hij wel in ontwikkeling moet blijven is jobcoach Joris nu met hem aan het zoeken naar een andere stageplek waar hij zijn kennis kan verbreden. Daarnaast zitten we bijvoorbeeld ook nog met de uitdaging in communiceren.” “Een gesprek voeren met Vincent is nauwelijks mogelijk en de technische termen op de werkvloer maken het nog lastiger”, legt jobcoach Joris uit. “Idealiter zou er een doventolk aanwezig moeten zijn bij Detechco, maar de kosten daarvoor rijzen de pan uit. Ook een cursus gebarentaal voor medewerkers van Detechco is niet echt een optie, omdat het een van de moeilijkst te leren talen ter wereld is. Voorlopig communiceren we dus voornamelijk via Teams. Dat werkt het beste omdat we elkaar kunnen zien én gelijktijdig kunnen chatten. Als WAA-groep hebben we Detechco ook een cursus ‘Hoe ga ik om met een dove collega’ aangeboden. Zo proberen we samen de beren op de weg te overwinnen.”

 

Geloven in talent!

En dat lukt aardig als we Vincent mogen geloven. “Ik voel me op mijn gemak bij Huub en Detechco en vind het geweldig om nieuwe ideeën te bedenken. Machines, vormen en bewegingen; ik vind ze allemaal even fascinerend en het zoeken naar een oplossing voor technische problemen is ontzettend uitdagend. En dat ik volledig zelfstandig kan werken geeft me zoveel vertrouwen! Ik ben ontzettend dankbaar voor de kans die ik hier krijg. Het doet me goed dat er mensen zijn die geloven in mijn talent!”

Vincent Blom kreeg een kans en greep die met beide handen aan!
Huub
eigenaar van Detechco