CEVA Logistics is een toonaangevende logistieke dienstverlener met klanten over de hele wereld. Bedrijven besteden complexe vraagstukken met betrekking tot het vervoeren en opslaan van hun producten uit aan CEVA omdat CEVA de logistieke keten kent als haar broekzak. Ook voor nevenwerkzaamheden (denk bijvoorbeeld aan stickers plakken) kunnen de samenwerkingspartners bij CEVA terecht. CEVA is een enorme organisatie, maar in tegenstelling tot veel andere grote bedrijven zijn medewerkers hier geen nummertje. “Bij ons is er veel aandacht voor de mens. We beoordelen collega’s op hun kwaliteiten en niet op hun afkomst of eventuele beperkingen”, legt HR Manager Danny Kwarten uit. “Diversiteit en inclusiviteit zijn twee belangrijke thema’s binnen CEVA Logistics. We hebben niet alleen respect voor onze klanten, business partners en het milieu, maar bovenal voor elkaar. Mensen zijn ons grootste kapitaal en zij maken binnen ons bedrijf écht het verschil.”

CEVA Logistics

Wisselende personeelsvraag

CEVA heeft een grote portefeuille aan klanten met ieder haar eigen dynamieken. Zo zijn er stabiele klanten, maar ook klanten die grote pieken en dalen kennen in volumes, bijvoorbeeld door seizoensinvloeden. “Voor deze pieken neemt de vraag naar personeel toe”, aldus Danny. “Onze personeelsvraag is afhankelijk van de markten waarin onze klanten zich bevinden en wisselt dus het hele jaar door. Daarom werken wij samen met partners die ons mankracht kunnen leveren. Het Werkgevers Servicepunt Noord-Limburg (WSP) is er daar één van en helpt ons om een inclusieve werkgever te zijn.”

Nauwe samenwerking met WSP

Alleen al het afgelopen jaar startten er zo’n tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij CEVA. “Ere wie ere toekomst”, zegt Danny lachend. “Want de nauwe samenwerking met WSP is te danken aan een van onze supervisors, collega Erik Gossens. “Door zijn toewijding en begeleiding groeide deze groep binnen onze organisatie. Wij als CEVA vinden dat iedereen – ongeacht afkomst of beperking of wat dan ook – onderdeel moet kunnen uitmaken van de arbeidsmarkt. Het is onze taak als werkgever om iedereen een kans te bieden op een baan binnen CEVA en daarna eventueel ook daarbuiten en daar passen we onze werkzaamheden zoveel mogelijk op aan. Als bedrijf profiteren we daardoor niet alleen van voldoende gekwalificeerd personeel, maar ook van een gevarieerde populatie werknemers. Deze samenwerking brengt ons heel veel!”

"Als bedrijf profiteren we daardoor niet alleen van voldoende gekwalificeerd personeel, maar ook van een gevarieerde populatie werknemers."

Begeleiding is essentieel

Het succes achter de samenwerking zit volgens Sandra Yeardley van WSP in de goede begeleiding op de werkvloer. “Ik woon regelmatig de Human Resources (HR) overleggen van CEVA bij, waardoor ik direct informatie kan verstrekken en vragen kan beantwoorden. Ook is er een jobcoach voorhanden, die de werkplek wekelijks bezoekt. En drie collega’s van CEVA zijn opgeleid tot zgn. ‘HARRIE’; zij functioneren als direct aanspreekpunt en mentor op de werkvloer.” Danny vult aan: “De juiste begeleiding op de werkvloer vanuit CEVA is essentieel om het werken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten slagen. Als wij niet de aandacht bieden die deze doelgroep nodig heeft, dan is integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gedoemd om te mislukken. Medewerkers van WSP die bij ons op hun plek zitten zijn trouw, blijven enorm lang en worden gewaardeerd door collega’s. We kijken naar de ambities van deze medewerkers en proberen deze samen te verwezenlijken. Zo hebben we recent bijvoorbeeld een technisch medewerker een rechtstreeks dienstverband aangeboden.”

Wij als CEVA vinden dat iedereen -ongeacht afkomst of beperking of wat dan ook- onderdeel moet kunnen uitmaken van de arbeidsmarkt.
Erik Gossens
Supervisor