Op 16 november 2022 organiseerden WerkgeversServicepunt Noord-Limburg en Refugee Team samen de bijeenkomst ‘Aan het werk met statushouders.’ Tijdens deze informele en kleinschalige bijeenkomst werden zo’n twintig talentvolle en gemotiveerde nieuwkomers in contact gebracht met vijftien enthousiaste werkgevers uit de regio. Al tijdens de inloop werden voorzichtig de eerste contacten gelegd tussen werkgevers en werkzoekenden. Mohammed Shbatt, tweeënhalf jaar geleden gevlucht uit Syrië, is een van de personen die graag zijn verhaal doet. “Ik ben blij dat ik in Nederland terecht ben gekomen, want de mensen hier zijn erg aardig en het land is ontzettend mooi. Ik ben nu zes maanden Nederlands aan het leren en hoop vandaag nieuwe contacten op te doen. Wie weet leidt het wel tot een baan!”

Ondersteuning bij integratie

Als de koffie en vlaai op zijn gaat de bijeenkomst in Theater de Garage in Venlo officieel van start met een presentatie. Het woord is aan Martijn Berghman, directeur van Refugee Team. Refugee Team ondersteunt vluchtelingen bij hun integratie en zorgt ervoor dat nieuwkomers door bijvoorbeeld een inburgeringstraject en/of goed passende baan zélf de regie kunnen nemen in het opbouwen van een toekomst in Nederland. “Wij begeleiden nieuwkomers van huissleutel tot betaald werk, maar maken ook voor werkgevers inzichtelijk wat werken met statushouders voor hen betekent. Als je beseft dat 90% van de Syrische vluchtelingen thuis zit zonder baan terwijl er in elke sector een drastisch personeelstekort is, dan gaat er structureel iets mis.”

Investeren in ontwikkeling

Martijn geeft in zijn presentatie aan dat integreren een stuk sneller gaat als je mee mag doen in de samenleving en dus pleit Refugee Team ervoor om statushouders al vroeg in hun traject in contact te brengen met werkgevers. “Als je eerst de taal en cultuur van een land meester moet zijn alvorens je er aan het werk kunt, dan zit je soms jaren thuis te wachten. Terwijl als je nu actief wordt, je het Nederlands vanzelf leert op de werkvloer. In die mindset proberen we ook werkgevers mee te krijgen. Opstarten is misschien wat lastig, maar als je investeert in de ontwikkeling van een statushouder, dan hou je er een ontzettend trouwe en loyale werknemer aan over. Voor deze mensen is een kans krijgen de enige mogelijkheid om een nieuw bestaan op te bouwen en dus zijn ze diegene die hun in de moeilijke beginfase helpen voor eeuwig dankbaar.” Op een vraag vanuit de zaal over hoe een en ander dan praktisch in zijn werk gaat heeft Martijn een passend antwoord. “Er zijn ontzettend veel ondersteuningsmogelijkheden voor werkgevers die aan de slag willen met statushouders. Samen met WerkgeversServicepunt Noord-Limburg maken ondernemers graag wegwijs daarin. Denk aan taalondersteuning, jobcoaching, begeleiding op de werkvloer, contractuele opties en financieringsmogelijkheden. Ben je mogelijk geïnteresseerd dan neem gerust contact op, we vinden altijd wel een manier om het te laten werken.”

Een interactief en intrigerend verhaal

Martijn vervolgt zijn presentatie door zijn collega Mazen Altass op het podium uit te nodigen. Mazen is enkele jaren geleden vanuit Syrië naar Nederland gevlucht en vertelt wat hij allemaal heeft meegemaakt. Zijn verhaal zet de zaal duidelijk aan het denken, niet in de laatste plaats door de interactieve en intrigerende manier van presenteren. Want hoe voelt het eigenlijk als iedereen om je heen een andere taal spreekt? Wat is cultuur precies? Hoe gaan mensen met je om? Wat zou jij doen als je huis en haard moet achterlaten en alleen nog een rugzakje hebt? Welke verwachtingen heb je van elkaar? Wat moet je doen om erbij te horen? En blijf je voor altijd ‘die vluchteling’ of word je ook een keer als volwaardige Nederlander gezien? “Niemand vlucht voor zijn plezier, mensen vertrekken omdat ze écht geen andere keus hebben. Voor de oorlog had iedereen om me heen een goed betaalde baan of waren ze volop aan het studeren. En dan ineens ben je niets meer. Niet als persoon, niet in de maatschappij. Dat is enorm moeilijk. Daarom hebben statushouders een enorme drive om er weer bij te horen. Er zijn weinig mensen zo gemotiveerd als iemand die gevlucht is en daar kunnen werkgevers van profiteren!” Astrid van Engelen van Vermaat Groep beaamt dat. “Op onze locatie in Roermond werken wij heel veel met statushouders. Het levert ons zo’n bijzondere en mooie ervaringen op, dat ik het elk bedrijf kan aanraden! Zelf hoop ik vandaag te werven voor onze locatie in Sevenum, want daar willen we ook met deze fijne doelgroep aan de slag!”

Met elkaar in contact

De bijeenkomst wordt vervolgd in een gezamenlijke ruimte, waar werkgevers en werknemers met elkaar in contact treden. Alle statushouders hebben hun profiel uitgeprint bij zich om aan de werkgevers te laten zien. Een handig opstapje, maar het blijkt niet eens nodig om te communiceren met elkaar. In het Nederlands, aangevuld met Engels en soms wat handen en voeten of een vertaalapp, ontstaan de mooiste gesprekken. Twee statushouders worden bijvoorbeeld door Sanne Bens uitgenodigd voor een bezoek aan Foox Zuid-Nederland BV. “Wij zijn ons team aan het uitbouwen en zoeken gemotiveerde collega’s. Nu werken we vaker met uitzendkrachten, maar liever binden we mensen blijvend aan ons bedrijf. Deze bijeenkomst geeft handvaten om met statushouders aan de slag te gaan.”

Geen barrières

Ook Bart Aben, HR manager van Geodis, is enthousiast. “Vooraf verwachtte ik dat een gesprek voeren met de kandidaten bijna onmogelijk was. Maar na de bijeenkomst bleken de statushouders mij heel goed te kunnen vertellen wie ze zijn, wat ze kunnen en wat hun dromen zijn. Als je ze maar de kans geeft om rustig hun verhaal te doen en zelf geduldig luistert. Het gaat er bij dit soort trajecten om hoeveel energie je wilt steken in elkaar begrijpen en dan zijn er eigenlijk geen barrières. Als mensen mij na slechts drie maanden Nederlandse les al zoveel duidelijk kunnen maken, dan kun je nagaan wat er gebeurt als we hen een klein beetje helpen…”

Dit smaakt naar meer!

Marion Brouwers van WerkgeversServicepunt Noord-Limburg kijkt terug op een zeer geslaagde bijeenkomst. “Werkzoekenden en werkgevers zijn actief met elkaar in contact gekomen. Er zijn concrete afspraken gemaakt en Refugee Team heeft werkgevers op weg geholpen met hun vragen. De wil was er van alle kanten en dat is mooi om te zien. Dit smaakt naar meer!” Daar is Martijn van Refugee Team het volledig mee eens. “Er is bij alle aanwezige werkgevers een zaadje geplant en voor onze deelnemers was dit een goede oefening. Netwerken en jezelf presenteren moet toch geleerd worden, zeker in een ander land. Het resultaat van vandaag is boven verwachting. Er is écht een beweging in gang gezet.”

Als je beseft dat 90% van de Syrische vluchtelingen thuis zit zonder baan terwijl er in elke sector een drastisch personeelstekort is, dan gaat er structureel iets mis.